İLETİŞİM
İLETİŞİM

AIKIDO VE STRATEJİ

        

Stratejinin  temel  kitabı şu  sözle başar.Başlangıçta  herkesin bir stratejisi vardır . Ağzının ortasına yumruğu yeyinceğe kadar.(MİKE  TYSON)

    Aikido'yu  köklerinden günümüze doğru  bir savaş sanatı olarak incelediğimizde savunma ve saldırı kavramlarının temel  oluşturduğunu  görürüz. Savunma ve saldırı savaş sanatının temel stratejileridir. Aikidoda savunma saldırıya karşı bir tepki olarak değil stratejik olarak kullanılır. Birbirlerine üstünlükleri yoktur. Önemli olan doğru zamanda  doğru stratejiyi kullanmaktır.
 
-Doğru zamanda doğru  yerde konumlanma
-Zamanlama
-Mesafe
-Farkındalık
-Sonraki adımları planlayabilme
 
    Strateji oluşturmanın temel kavramlarından sayabileceğimiz bu unsurlar aikido tekniklerinin tekniksel bütünlüğü içinde bulunur ve uyum  sağlayabilmemizi sağlar. Uyum ise daha az güç kullanarak  var olan potansiyelimizi  daha etkin kullanabilmemize  olanak tanır.
Aikkido nun tüm teknikleri derin düşünce birikimi olan stratejik öğeleri ve yaşam gücünü geliştirecek kişiyi duyarlı donanımlı ve güçlü kılacak felsefi öğeleride içinde barındırır.
 
    Altmışlı yılların ortalarında A.B.D. başkanı Kenedy Japonyaya resmi bir ziyarette bulunur ziyaretin bir bölümünde Amerikalılara bir gösteri sunulur. Başkan ve korumaları şaşkınlık vehayranlık içinde gösteriyi izlerken bazı korumalar dev gibi cüsseleri ile gördüklerine inanamaz ve gösteriye katılırlar. Japon Aikidocular korumaları yerden yere vurupo havada uçurdukça kameralarda kayıttadır. Kayıtlar A.B.D de yayınlandığında büyük ilgi uyandırır. A.B.D li bir gazeteci O sensei ile bir röportaj yapar. O sensei aikidoda 3000'e yakın teknik ve her tekniğin 20'ye yakın varyasyonu ve teknikler arası geçişler olduğunu söyler. Röpotraj sonunda karşısında inanılmaz  büyüklükte tekniksel bir zenginlik ve felsefi bir derinlik olduğunu gören gazeteci sorar aikido bütün olarak nedir.O sensei yıllar önce  genç bir öğrencisine verdiği cevabı tekrarlar 3000  alemde açan kiraz çiçeğidir.
                                                                                                               
                                                                                                                                               DR. SERDAR YOLDAŞ