İLETİŞİM
İLETİŞİM

DOJO KURALLARI

DOJO KURALLARI :

 

- Tüm Uzakdogu felsefesinde ve özellikle Japonya'da "saygı" kavrami çok önemlidir. Bu nedenle bir Dojo'ya girdiginizde önce Dojoya, sonra oradaki insanlara selam vererek onlara saygi gösteriniz.

- Temizlik yalnizca bir saglik sorunu degil, ayni zamanda bir saygi göstergesi ve disiplin egitimidir. Kendinizi ve Aikido elbisenizi daima temiz tutunuz.

- Dojo temizligi, kisisel temizlikle es degerdedir. Her çalismadan önce veya sonra Dojo temizligine katiliniz. Bazi Dojolarda tatamiler (minderler) her ders toplanip kaldirilir. Bu nedenle tüm ögrenciler minder tasimaya yardim etmelidir.

- Çalismalarin basindaki ve sonundaki seremoniler, Aikido egitiminin önemli bir parçasidir. Her ögrenci, derse zamaninda gelmekle yükümlüdür.

- Tatamide uygulanacak tek oturma sekli SEiZA'dir. Bagdas kurmak ya da baska bir sekilde oturmak yalnizca, ögreticinin iznini alarak veya rahatsizlik durumlarinda uygulanabilir. Ancak hiçbir zaman Dojoya yakismayan saygisiz biçimde olamaz.

- Aikido bir savas sanatidir. Bu niteligi unutmadan çalismak gerekir. Çalisma alani önemli bir neden olmadan, mecbur kalinmadikça terk edilmemelidir. Çalismaya ara vermek ya da birakmak için mutlaka ögreticinin izni alinmalidir.

- Çalismanin bölünmemesi ve dikkatlerin dagilmamasi için cep telefonu, alarmli saat vb. gürültülü cihazlar önceden kapatilmali, derse geç kalinmissa sessizce mindere çikip ögreticinin izni alinarak derse katilinmalidir.

- Ögretici bir teknigi gösterirken, çalisma alaninin kenarinda oturun ve tüm dikkatinizle izleyin. Bu esnada konusmak, baska yere bakmak, elbiseyle oynamak, yüzünü silmek vb. davranislarda bulunmak dogru degildir.  Ögretici bir teknigin bittigini isaret edince hemen çalismaya ara veriniz ve süratle çalisma alanini mesgul etmeyecek sekilde oturunuz.

- Eger ögretici çalisma sirasinda bir ögrenci ile özel olarak ilgilenirse, o bölümdeki ögrenciler çalismaya son verip oturmali ve ögreticinin açiklamalarini dikkatle izlemelidirler. Açiklamasi bittikten sonra ögretici arkasini dönmüs bile olsa selam verip çalismaya devam etmelidirler.

- Aksine bir sey söylenmedikçe tatamide bir yerden bir yere gidis "SHIKKO" ile yapilir. Shikko, seiza otururken, dizlerinin üzerinde yürümek suretiyle gerçeklesir.

- Aikido ögrenme konusma ile degil, kendini egitime verme ve çok çalisma ile olur. Çalisma sirasinda konusma en az düzeyde tutulmalidir. Hiçbir zaman ortada ilgisizce dolasmayin, durup beklemeyin, her an çalisir durumda olun. Eger siranizi bekliyorsaniz, seizada oturup çalisan kisileri izleyiniz.

- Ögreticiye soru sorulmasi gerektiginde (teknikle ilgili ya da izin almak için) kimseye engel olmayacak, dikkati dagitmayacak sekilde yanina gidin ve selam vererek ögreticinin ilgilenmesini bekleyin. Cevabinizi aldiktan sonra yine selam vererek ayni sekilde yanindan ayrilin. Hiçbir zaman isaretle ya da yüksek sesle ögreticinizi yaniniza çagirmayin. En iyisi, soru sormak için öreticinin bos zamanini beklemektir. Egitmen baskalariyla ilgilenirken rahatsiz etmeyin. Eger egitmen ögrenciler arasinda dolasiyorsa, mümkün oldugunca yaklasmasini bekleyin. Mesgul ise ya da uzakta ise, teknigin yapilisi ile ilgili olarak, size yakin eski ögrencilere (sempai) danisabilirsiniz.

- Sempai'ler (eski ögrenciler), kohai'leri (yeni ögrencileri) dojo kurallari ve tekniklerin yapilisi konusunda uyarmak, bilgilendirmek ve yardimci olmakla yükümlü ve yetkilidirler. Bu konuda kohailerin sempailere, sempailerinde kohailere itiraz hakki yoktur.

- Bir teknigin yapilisi konusunda sempailerinizle veya ögreticiniz ile hiçbir zaman tartismayin. Eger çalistiginiz kisi sizinle ayni düzeyde ve bir hareketin en temel ve kesin noktalarinda bile hata yapiyorsa, konusarak degil hareketin dogrusunu yaparak yol gösterebilir ya da karsinizdaki kisinin onurunu zedelemeyecek sekilde ögreticiden, o hareketi sizinle çalismasini isteyerek hatalarini görmesini saglayabilirsiniz.

- Unutmayiniz ki egitmen sizden muhakkak ki daha deneyimli ve bilgili kisi olarak size bildiklerini aktarmaktadir. Bu nedenle anlamsiz ya da vakitsiz sorular sormak yerine öncelikle kendinizi yaptiginiz ise vermeli, ögreticinin gösterdiklerini sorgulamadan en iyi sekilde uygulamaya çalismalisiniz.

- Aikido dersine katilmanizi engelleyecek hafif saglik sorunlariniz oldugunda (grip, sakatlanma, ameliyat sonrasi, ilaç ya da alkol alma gibi) ya da derse katilamayacak kadar geç kaldiginizda egitmenin iznini alarak dersi izlemelisiniz. Dersi izlemek de, derse girmek kadar hatta bazen daha da fazla ögretici olabilir. Derse hiç gelmemek yerine, dojoya gelip dersi izlemelisiniz.

- Devamsizlik halleri önceden egitmene bildirilmeli ve izin istenmelidir.


Keşfet

aikido, edirne, halis duran, seminer, büyük grubu aikido dersleri, haber, her yerde aikido

UAAP EDİRNE SEMİNERİ

UAAP EDİRNE AİKİDO TEKNİK GELİŞİM SEMİNERİ UAAP Uluslararası Aikido Akademi Platformu EDİRNE Aikido Teknik Gelişim Seminerini başarı ile tamamladık. 5.Dan Halis Duran Sensei..
aikido, ingiltere, london, halis duran, eğitim, seminer,

UAAP İngiltere Semineri

İngiltere,  London Aikido -  Aikido Gelişim Semineri 18 Kasım 2012 Yurtdışı faaliyetlerimiz Amerika'dan sonra İngiltere' de kardeş dojolarla Aikido..
aikido, çocuk eğitimi, kartal, pendik, ataşehir, göktürk, etiler, halis duran, istanbul, çocuk gelişimi

6-9 Yaş Çocuk Gelişimi

UAAP 6 - 9 YAŞ ÇOCUK GRUBU EĞİTİMİ  Sağlıklı, özgüveni yüksek, sosyal ve disiplinli nesiller yetiştirmek için çocukları küçük..
huzurlu çocuklar, çocuk gelişimi, aikido, eğitim, antrenör, haber, ataşehir, brandium, almanya, halis duran

Çocuklar ve Huzur

ÇOK YAKINDA ...